VCA certificering

Veiligheid op de werkvloer

Organisatiesysteem adviseert, ondersteunt en begeleidt in het gehele proces voor én na het behalen van je VCA certificaat.

Spoedtraject Offerte aanvragen

In veel verschillende branches brengen uitvoerende werkzaamheden risico’s met zich mee, zoals de bouw, industrie of logistiek. Een veilige en gezonde werkplek is dan ook van essentieel belang, zowel voor de medewerkers als voor het bedrijf. Met een VCA certificering toont een organisatie aan veiligheid op de werkvloer hoog in het vaandel te hebben staan. Bovendien is het VCA certificaat de meest gevraagde certificering omtrent dit onderwerp. 

Ongevallen zitten vaak in een klein hoekje en kunnen grote gevolgen hebben voor iedereen die erbij betrokken is. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van een veilige werkomgeving. Met een VCA certificaat leg je de basis om iedere dag opnieuw weer veilig en gezond aan de slag te gaan. Daarnaast laat je hiermee zien een deskundige en betrouwbare opdrachtnemer te zijn.

Wat is een VCA certificaat?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het is bedoeld voor bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren of in een risicovolle omgeving werken, denk aan bedrijven in de bouw, industrie en transport. In bijna alle gevallen wordt het hebben van een VCA certificering verplicht gesteld door opdrachtgevers. Je toont er immers mee aan risico’s op de werkvloer in kaart te hebben gebracht, waardoor je de kans dat er een ongeval plaatsvindt verkleind. Dit is de reden dat het een van de meest gevraagde certificaten is op het gebied van Arbo & Veiligheid.

Voordelen certificering voor jouw bedrijf

  • Opdrachtgevers kunnen het als vereiste stellen voor een nieuw project. Wanneer je in het bezit bent van een VCA certificaat, kun je deze projecten zonder problemen aannemen.
  • Met een certificaat toon je aan dat jouw organisatie werkt volgens de algemeen geldende veiligheidsprocedures van de Arbowet.
  • Een VCA certificering laat zien dat je zorgt voor een veilige, gezonde én milieuvriendelijke werkomgeving voor medewerkers.
  • Is er toch sprake van een ongeval, dan ben je niet aansprakelijk omdat je aan alle veiligheidseisen voldoet.

Voordelen certificering voor jouw medewerkers

  • Werknemers zullen zich meer bewust zijn van de risico’s op de werkvloer en gaan daardoor veiliger te werk.
  • Omdat je de risico’s in de kaart hebt gebracht, is er voor het personeel minder kans op ongevallen.
  • Voor zzp’ers en uitzendkrachten is het aantrekkelijker om voor je te werken omdat je kunt aantonen dat je volgens de veiligheidsprocedures van de Arbowet werkt.

Vraag offerte aan

Steeds vaker een vereiste

Is een VCA certificaat verplicht?

In principe is het hebben van een VCA certificering niet wettelijke verplicht, maar dit is afhankelijk van de specifieke eisen en regelgeving in jouw branche. Je mag in feite dus zelf bepalen of je een VCA certificaat wil behalen. Gaat het om veiligheid op de werkvloer, dan is het wel van belang. Bij bedrijven waar het risico tijdens de werkzaamheden hoog ligt, zal er eerder naar een certificaat gevraagd worden. Bovendien zullen opdrachtgevers die werkzaam zijn in de bouw, industrie of transport sneller een certificering eisen dan bijvoorbeeld een administratiekantoor.

In de Arbowet is niet terug te vinden dat alle medewerkers een VCA certificaat moeten hebben. Bij veel technische bedrijven is dit echter wel verplicht. Dit is nodig om de kans op medische problemen of ongevallen uit te sluiten en de schade te beperken.

Veilige werkomgeving belangrijk

Voor elke werkplek geldt dat veiligheid een belangrijke kernwaarde is. Je medewerkers moeten erop kunnen rekenen dat de omgeving waarin ze werken veilig is, zowel voor hunzelf als voor hun collega’s. Als bedrijf moet je er daarom alles aan doen om risico’s te minimaliseren en zo ongevallen te voorkomen. Het VCA certificaat helpt bij het bevorderen van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer.

  • Zo kunnen werknemers situaties herkennen en adequaat op reageren waardoor het aantal ongevallen wordt teruggedrongen.
  • Ook leren ze hoe ze risico’s moeten inschatten en welke maatregelen nodig zijn om deze risico’s te minimaliseren.
  • Het hele team is zich beter bewust van de geldende veiligheidsnormen en -voorschriften. Op deze manier kunnen ze beter voldoen aan de vereisten en kunnen ze hun werkzaamheden veiliger uitvoeren.
Met spoed een VCA certificaat nodig?

Spoedtrajecten

Heb je op korte termijn een VCA bedrijfscertificering nodig? Bijvoorbeeld om deel te mogen nemen aan een opdracht? Bij ons kun je een spoedtraject aanvragen. Wij ontzorgen jou in het gehele proces voor én na het behalen van je certificaat, zodat je de opdracht niet aan je voorbij hoeft te laten gaan. Je hebt er zelf bijna geen omkijken naar! Dien je voor meer normen gecertificeerd te zijn, bijvoorbeeld ISO 14001 of ISO 9001, dan kun je dat ook aangeven in het formulier.

Spoedtraject aanvragen

Advies en ondersteuning bij veiligheid op de werkvloer

Organisatiesysteem helpt jou bij het opzetten, invoeren en onderhouden van onder andere VCA, ISO 9001 en ISO 14001 managementsystemen. Het behalen van een certificaat brengt een hoop werk met zich mee. Wil je dit intern pakken, dan komt dit vaak als extra taak bovenop je huidige werkzaamheden. In sommige gevallen moet er zelfs een volledige functie voor vrijgemaakt worden. Veel bedrijven kiezen er daarom voor om ondersteuning te vragen bij een externe partij. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring in het opzetten van kwaliteitsmanagementsystemen voor tal van bedrijven uit diverse branches, waaronder bouw, installatie & infrastructuur en transport & logistiek.

Wij nemen niet de norm, maar jouw organisatie als uitgangspunt. Onze werkwijze is zo ingericht dat de workload voor jullie minimaal is. Jij en je collega’s kunnen dus gewoon blijven doen waar jullie goed in zijn. Kies je ervoor om met ons samen te werken, dan zorgen wij dat jouw Organisatiesysteem volledig is ingericht en dat je klaar bent om je te laten certificeren door een externe auditor. Oók na de certificering blijven we samenwerken om alles gedurende het jaar op orde te hebben.

Altijd een vast bedrag, geen verrassingen

De kosten van VCA certificaat

De kosten voor een VCA certificering hangen af van diverse factoren, waaronder de grootte en complexiteit van je organisatie en in hoeverre bepaalde processen al zijn ingeregeld. Wij vinden vooral dat ondersteuning richting certificering voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom werken wij met een leasecontract. Voor een vast en betaalbaar bedrag per maand krijg je van ons continue ondersteuning. Wij zorgen dat het systeem gebruiksklaar is, geven je toegang tot het op maat gemaakte organisatiesysteem en brengen aandachtspunten voor je in kaart die nodig zijn voor het behoud van je ISO certificaat. Zo heb jij altijd een managementsysteem wat voldoet aan de eisen.

 

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ben je geen expert op het gebied van de ISO norm, dan kan het een behoorlijk ingewikkeld en bovendien tijdrovend proces zijn om zelfstandig een certificering te behalen. Wij begeleiden jou van A tot Z, gedurende het hele proces, én daarna. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

Naam(Vereist)
Betreft(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.