Dé milieumanagement norm

Wat is de ISO 14001?

Wat is de ISO 14001 en hoe is deze norm ontstaan? Je leest het hier.

Offerte aanvragen

Je hebt er vast weleens van gehoord, maar wat is ISO 14001 precies? Het is een internationaal geaccepteerde standaard met daarin de eisen voor een milieumanagementsysteem. Het certificaat toont aan dat jouw organisatie maatregelen onderneemt en ondernomen heeft om de milieurisico’s te beperken. Bij aanbestedingen en tenders is het vaak zelfs een vereiste om gecertificeerd te zijn. Een spoedtraject is dan in veel gevallen de beste optie om toch mee te doen.

NEN-EN-ISO 14001: een investering in de toekomst

Tijdens het ISO certificeringsproces ontwikkelt een bedrijf een milieumanagementsysteem. Hierin staat beschreven hoe het bedrijf rekening houdt met de milieurisico’s die de bedrijfsactiviteiten met zich meebrengen en hoe deze risico’s beperkt en -indien mogelijk- voorkomen kunnen worden.

Het milieumanagementsysteem wordt gebruikt om een milieubeleid te ontwikkelen voor een organisatie. Daarnaast borgt het de uitvoering van het milieubeleid om zo te voldoen aan wettelijke en andere eisen. Denk aan de Wet Milieubeheer, Activiteitenbesluit en Wet Bescherming Oppervlaktewater.

Een ISO 14001 certificering is een investering in de toekomst. Een duurzamer beleid met een systematische aanpak van milieuaspecten in het bedrijf. Daarnaast zijn er externe factoren die jouw organisatie positief zullen beïnvloeden. Denk aan: een beter imago, nieuwe marktkansen, besparen in o.a. energie, verminderen van de kosten van afvalverwijdering. Lees hier meer voordelen van een ISO 14001 certificering.

Het ontstaan van de 14001 norm

De milieunorm komt uiteraard niet uit de lucht vallen. Luchtvervuiling en stank, afkomstig van fabrieken en de olie-industrie, zorgden voor de nodige discussie. Toen er meer negatieve publiciteit en zorgen ontstonden bij de burgers, is er meer druk gezet vanuit de regelgevers. Er ontstonden gedragscodes en audit programma’s die het platform werden voor milieumanagementsystemen. Steeds meer bedrijven gingen aan de slag met milieumanagement, dus een internationale standaardisatie werd noodzakelijk. In 1996 ontstond de eerste ISO 14000-norm.

Veel organisaties combineren de ISO 14001 norm met de ISO 9001 voor kwaliteitsmanagement. De audits voor beide normen kunnen worden gecombineerd. Het voordeel? Het scheelt in tijd en je bent voordeliger uit dan wanneer je twee losse trajecten op zou starten. Uiteindelijk ontvang je voor de normen een afzonderlijk certificaat. Wil je ISO 14001 en ISO 9001 combineren? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden en planning.

Certificering nodig?

Wil je meer informatie of juist direct aan de slag? Vraag een offerte aan of neem bij vragen contact met ons op. Wij helpen je graag met het behalen van jouw ISO 14001 certificaat.

Naam(Vereist)
Betreft(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.