Wat is VCA?

De afkorting VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. De certificering is met name bedoelt voor risicovolle werkomgevingen (denk aan: bouw, petrochemische en offshore-industrie, elektrotechniek, procesbesturing). Het is daarmee dé standaard in veilig, gezond en duurzaam werken.

VCA niet wettelijk verplicht

Een VCA bedrijfscertificering richt zich met name op veiligheid op de werkvloer. Ondanks dat een VCA bedrijfscertificering niet wettelijk verplicht is voor bedrijven uit deze sector, stellen de overheid en opdrachtgevers een VCA certificaat vaak wel als een voorwaarde bij een aanbesteding. Het geeft de opdrachtgevers een stuk zekerheid: het ingehuurde bedrijf werkt volgens de algemene veiligheidsprocedures en de werknemers beschikken over de benodigde kennis en vaardigheden.

Diverse VCA bedrijfscertificeringen

Voor bedrijven zijn er diverse VCA certificeringen, namelijk:

  • De VCA*
  • De VCA**
  • De VCA Petrochemie
  • De VCU

Voor de VCA bedrijfscertificeringen kunnen wij u ondersteunen bij zowel de VCA* als de VCA**. Lees hier wat het verschil is tussen VCA* en VCA**.

Het ontstaan van de VCA bedrijfscertificering

Zoals de naam al doet vermoeden, is de VCA ooit begonnen als een checklist voor veiligheid op de werkvloer. In 1994 werd de checklist in het leven geroepen door aannemers en vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven. Destijds als toetsingssysteem om het veiligheidsbeleid van bedrijven te checken. Tegenwoordig is het niet meer weg te denken bij bedrijven die risicovolle werkzaamheden verrichten.

Een VCA bedrijfscertificering nodig?

Wilt u meer informatie of juist direct aan de slag? Vraag een offerte aan of neem bij vragen contact met ons op. Wij helpen u graag met het behalen van uw VCA bedrijfscertificaat.

Praktische oplossingen die u helpen om uw bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Neem contact op