Wat is de Veiligheidsladder?

De Veiligheidsladder, ook wel bekend als de Safety Culture Ladder (SCL), is in het leven geroepen om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en ook vergelijkbaar te maken. Het stimuleert bedrijven en hun leveranciers om bewust veilig te werken. Het is een ladder, want des te hoger het veiligheidsbewustzijn in een organisatie, des te hoger de toegekende laddertrede.

Veiligheidsladder vooral populair in Bouw, Energie en Chemie

Het zal geen verrassing zijn dat de Veiligheidsladder of Safety Culture Ladder vooral populair is in de sectoren bouw, energie en chemie. Dit zijn werkplaatsen waar fysieke veiligheid een groter risico is.

Veiligheidsladder belicht andere aspecten dan VCA

De Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) richt zich met name op de veiligheid op de werkvloer. Het is, zoals de naam al doet vermoeden, een checklist waarmee de veiligheid op de werkvloer gewaarborgd. is middels veiligheidsprocedures en periodieke checks. 

De Veiligheidsladder is een goede aanvulling op een VCA certificering doordat het ook ingaat op het veiligheidsbewustzijn onder de werknemers. Er wordt specifiek gekeken naar bedrijfscultuur en gedrag. We zien steeds vaker dat de combinatie van de Veiligheidsladder en de VCA gevraagd wordt als vereiste bij aanbestedingen en tenders.

Uw bedrijf Veiligheidsladder certificeren?

Wilt u meer informatie of juist direct aan de slag? Vraag een offerte aan of neem bij vragen contact met ons op. Wij helpen u graag met het behalen van Veiligheidsladder, eventueel in combinatie met een VCA certificering.