Dé norm voor arbo & veiligheid

VCA checklist

Voldoet jouw bedrijf aan de VCA-richtlijnen? Toon aan dat jij veilig, gezond en met oog voor het milieu te werk gaat.

Spoedtraject Offerte aanvragen

Ben jij je als bedrijf genoeg bewust over hoe je dagelijkse werkzaamheden invloed kunnen hebben op het milieu? Om aan te tonen dat je tijdens het uitvoeren van je werk rekening houdt met veiligheid, gezondheid en milieu, is er het certificatieschema Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers (VCA).

De VCA is ontstaan om binnen je bedrijf en op de werklocatie meer veiligheidsbewustzijn te creëren. Met een certificering toon je dan ook aan risico’s op de werkvloer in kaart te hebben gebracht, waarmee je de kans op ongevallen verkleind. Het is dan ook een van de meest gevraagde certificaten op het gebied van arbo en veiligheid.

 

Toepassingsgebied VCA

Certificatieniveaus

De VCA certificering is met name bedoeld voor aannemers die werkzaamheden uitvoeren die mogelijk risico’s met zich meebrengen. Hoewel het hebben van een certificaat niet wettelijk verplicht is, stellen de overheid en opdrachtgevers een certificaat vaak wel als voorwaarde bij een aanbesteding.

Voor bedrijven zijn er verschillende VCA certificeringen, namelijk:

  • VCA*: voor organisaties tot 35 medewerkers die als onderaannemer werken.
  • VCA**: voor bedrijven vanaf 35 medewerkers die als hoofdaannemer werken.
  • VCA Petrochemie: voor bedrijven die werkzaam zijn voor opdrachtgevers in de chemische en petrochemische sector.
  • VCU: voor uitzendorganisaties die het belangrijk vinden dat hun uitzendkrachten veilig en gezond kunnen werken.

Vraag offerte aan

VCA checklist: dit staat erin

De VCA zorgt dus voor een solide basis omtrent veiligheid op de werkvloer. In de checklist staan diverse veiligheidsaspecten die in allerlei sectoren van toepassing zijn. Daardoor lijkt de certificering in eerste instantie erg algemeen, maar gaat zeker wel in op specifieke risico’s. De VCA checklist is er niet om jou tot in detail te vertellen hoe je de veiligheid moet waarborgen, maar biedt vooral handvatten om aan alle aspecten te denken. Op de meeste gebieden is het dan ook aan jou om te bepalen hoe je de VCA toepast en op welke wijze je zorgt dat de veiligheid in orde is.

De VCA checklist bestaat uit 12 verschillende onderdelen waarop je als bedrijf getoetst wordt. De term ‘VGM’ staat voor ‘Veiligheid, Gezondheid en Milieu’.

  1. VGM-beleid en -organisatie, betrokkenheid van de directie: belangrijke aandachtspunten hierbij zijn het vaststellen en implementeren van het VGM-beleid, het eventueel aanstellen van een veiligheidsfunctionaris, het informeren van medewerkers over dit beleid en het stimuleren van zorg voor veiligheid, gezondheid en milieu.
  2. VGM-risicobeheer: hierbij wordt aandacht besteed aan het identificeren en beheersen van VGM-risico’s, het door alle medewerkers laten uitvoeren van de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) en het kosteloos beschikbaar stellen en onderhouden van Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM).
  3. Opleiding, voorlichting en instructie: het is van belang dat ervoor wordt gezorgd dat alle medewerkers beschikken over VGM-(basis)kennis, er goede VGM-voorlichting en instructies zijn binnen je bedrijf en al je collega’s op de hoogte zijn van interne regels en procedures van opdrachtgevers.
  4. VGM-bewustzijn: dit omvat het stimuleren van aandacht en motivatie voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu en meer bewustzijn creëren voor VGM met als doel het voorkomen van ongevallen.
  5. VGM-projectplan: aandachtspunten van dit onderdeel zijn het beheersen VGM-risico’s tijdens projecten, het informeren van collega’s over projectspecifieke risico’s en het coördineren van VGM-aspecten tijdens de uitvoering van het project.
  6. Milieuzorg: het doel is milieuverontreiniging tegen te gaat. Hierbij ligt de focus op het voorkomen van bodemverontreiniging, het effectief beheren van afvalstoffen en het coördineren van milieuaspecten binnen je bedrijf.
  7. Voorbereiding op noodsituaties: er wordt verwacht dat je effectief reageert bij noodsituaties. Dit betekent dat je adequaat optreedt bij noodsituaties op het terrein van de opdrachtgever en beschikt over getrainde medewerkers die in staat zijn om eerste hulp te verlenen in noodsituaties.
  8. VGM-inspecties: hierbij wordt nadruk gelegd op het handhaven en/of bevorderen van veilige werkomstandigheden, met als doel VGM-incidenten en/of ongevallen te voorkomen.
  9. Bedrijfsgezondheidszorg: om de gezondheidszorg op de werkvloer te waarborgen, is het o.a. belangrijk om medewerkers alleen in te zetten als ze medisch geschikt zijn voor hun werk en ze de mogelijkheid te bieden om een medisch deskundige te raadplegen indien nodig.
  10. Aanschaf en keuring van materialen, arbeidsmiddelen en BPM: dit wil zeggen dat er aandacht wordt besteed aan het gebruik van VGM-verantwoorde materialen, arbeidsmiddelen en PMB en aan het controleren ervan op de vastgestelde VGM-eisen.
  11. Inkoop van diensten: het is belangrijk dat je met name dienstverleners inschakelt met voldoende VGM-kennis. Idealiter beschik je dus over VGM-gekwalificeerde onderaannemers en uitzendkrachten.
  12. Melding, registratie en onderzoek van ongevallen en VGM-incidenten: van belang hierbij is het registreren en melden van (bijna-)ongevallen, en VGM-incidenten, het leren hiervan en het onderzoeken van basisoorzaken.
Met spoed een VCA nodig?

Spoedtrajecten

Heb je op korte termijn een VCA bedrijfscertificering nodig, bijvoorbeeld om deel te mogen nemen aan een opdracht? Vraag dan bij ons een spoedtraject aan. Wij zorgen ervoor dat jouw managementsysteem voor arbo en veiligheid snel op orde is. Zo hoef je de opdracht niet aan je voorbij te laten gaan. Bovendien heb je er zelf bijna geen omkijken naar. Heb je meer certificeringen nodig, bijvoorbeeld ISO 14001 of ISO 9001, dan kun je dat aangeven in het formulier.

Spoedtraject aanvragen
Altijd een vast bedrag, geen verrassingen

Kosten van een managementsysteem

De kosten voor een VCA (spoed)traject zijn afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de grootte van complexiteit van je organisatie en in hoeverre bepaalde processen al zijn ingeregeld. Het belangrijkste vinden wij dat ondersteuning richting certificering voor iedereen toegankelijk is. Daarom gaan wij niet uit van uurtje-factuurtje of eenmalige samenwerkingen, maar van samenwerkingen op de lange termijn. Onze adviseurs leren jouw bedrijf kennen en andersom.

Omdat je jouw certificeringen bij moet werken en processen up-to-date moet houden, werken wij met leasecontracten. Het voordeel: geen eenmalige hoge kosten, maar een maandelijks betaalbaar bedrag, continu ondersteuning en een managementsysteem dat voldoet aan de eisen.

Is jouw VCA checklist op orde?

Ben je geen expert op het gebied managementsystemen? Dan is het zelfstandig behalen van een certificaat een ingewikkeld en tijdrovend proces. Wij begeleiden jou van A tot Z, gedurende het hele traject, én daarna. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

Naam(Vereist)
Betreft(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.