ISO/TS 16949

De noodgedwongen ontwikkeling op het gebied van ‘lean production’ heeft gevolgen voor de toeleverende industrie, met name wat betreft de kwaliteit en logistiek. Bij ‘lean’ produceren speelt ‘just-in-time’ (JIT) toeleveren een grote rol.

Door deze ontwikkelingen bleek er behoefte te zijn aan een alles omvattende en internationaal erkende kwaliteitsrichtlijn. Daarom werd de ISO/TS 16949 ontwikkeld, een internationale norm voor toeleveranciers van automobielfabrikanten.

Core tools

ISO/TS 16949 bevat naast de algemene normeisen, vijf zogenaamde ‘core tools’:

  • APQP (Advanced Product Quality Planning)
  • FMEA (Failure Mode and Effects Analysis)
  • SPC (Statistical Proces Control)
  • MSA (Measurement Systems Analysis) en
  • PPAP (Production Part Approval Process).

Doelstelling blijft het stimuleren van continue verbetering, het bereiken van foutpreventie, het minimaliseren van variatie in producten en het voorkomen van afval in de ‘supply chain’.

Automobielindustrie

ISO/TS 16949 bevat aanvullende klantspecifieke eisen. In aanvulling op de algemene ISO 9001 norm hebben de drie automobielfabrikanten (Ford, Daimler Chrysler en General Motors) specifiek voor hun eigen organisatie geldende eisen opgenomen. De ISO/TS 16949 is bij uitstek geschikt voor leveranciers aan de automobielindustrie.

Automotive georiënteerde bedrijven doen er verstandig aan zich te gaan oriënteren op de ISO/TS 16949 norm. Onze adviseur kan u daarbij uitstekend helpen. Om te beginnen met een nulmeting. Die geeft exact aan wat er moet gebeuren om aan de eisen van de ISO/TS 16949 te voldoen.

Online systeem

Als u uw kwaliteitsbeheer écht op peil wilt hebben, zorg dan voor een online ISO/TS 16949 systeem op uw niveau. Organisatiesysteem BV neemt u alle zorg uit handen en begeleidt u optimaal door middel van een duidelijk stappenplan.

Hoe kunnen wij u helpen?

Laat hieronder een telefoonnummer achter, zodat wij u terug kunnen bellen of vraag vrijblijvend een offerte aan!

Zorgeloos uw ISO/TS 16949 certificaat behalen? Neem contact op