Praktische begeleiding naar certificering

Het behalen van een certificering moet zo eenvoudig mogelijk gaan. Organisatiesysteem helpt u hierbij, met maandelijkse ondersteuning.

ISO 14001 tips

Het behalen van de ISO 14001-norm is niet gemakkelijk. Slechts zo’n 2400 bedrijven in Nederland bezitten deze milieucertificering. Toch kunt u zelf eenvoudig werken aan het verbeteren van uw milieumanagementsysteem. 5 Tips.

1.     Begin klein
Elk idee om het milieu te ontzien of energie te besparen kan een begin zijn van uw weg naar ISO 14001-certificering. Het loont dus om nu alvast al na te denken over kleine voor de hand liggende stappen, zoals:
a.   Welke koffiebekertjes gebruikt uw bedrijf? En waar belanden die als ze weggegooid worden?
b.   Hoe vaak wordt de printer eigenlijk nog gebruikt? En print u enkel- of dubbelzijdig?
c.   Is er een timer die ervoor zorgt dat lichten uitgaan als er niemand in de ruimte aanwezig is? ‘
d.   Gebruikt u al een slimme thermostaat, waarmee u de verwarming van de ruimten in uw bedrijf heel precies kunt instellen?
e.   Heeft u nog ouderwetse tl-balken of gebruikt u al energiezuinige led-verlichting?
f.    Welke afvalproducten kunt u mogelijk hergebruiken binnen uw eigen bedrijf?
g.   Staan uw gevaarlijke stoffen veilig opgeslagen?
h.   Welke milieu bedreigende activiteiten heeft uw organisatie?

2.     Start een werkgroep
Het behalen van de ISO 14001-norm kunt u niet alleen. Start daarom per direct een werkgroep van medewerkers uit alle lagen van uw organisatie die samen gaan nadenken over de weg naar het behalen van de ISO 14001-normering. Bepaal vooraf uw milieubeleid.

3.     Beloon goede ideeën van de werkvloer
De mensen die het dichtst bij uw productieproces staan hebben vaak de beste ideeën. Maar vaak komen ze daar niet mee, tenzij u daar expliciet om vraagt. Wat is er op tegen om een prijs uit te loven voor het beste bezuinigingsidee?

4.     Betrek andere belanghebbenden
Bij het behalen van de ISO 14001-certificering kijken we nog te vaak alleen naar de eigen organisatie. Dat, terwijl uw bedrijf in hoge mate afhankelijk is van toeleveranciers en afnemers. Waarom betrekt u hen niet bij de wens om uw ISO 14001-certificering te behalen? Zij kunnen waarschijnlijk veel voor u betekenen.

5.     Informeer uw werknemers over de voortgang
Veel bedrijven informeren hun werknemers enkel bij het behalen van een nieuwe certificering. Dat is jammer, want zo gaat milieumanagement nooit leven op de werkvloer. Informeer uw werknemers dus ook over resultaten interne audits, status doelstellingen en uw risico- en beheersmaatregelen. En niet onbelangrijk: vier de successen!

 

Terug naar overzicht
Praktische oplossingen die u helpen om uw bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Neem contact op