CO2-prestatieladder certificering

Het is het snelst groeiende certificeerbare MVO-instrument: de CO2-prestatieladder. Met het behalen van het certificaat toont een bedrijf aan dat het zich inspant om zowel het energieverbruik als de CO2-uitstoot te verminderen. Het behalen van de CO2-prestatieladder kent daarbij een aantal voordelen.

Voordeel op aanbestedingen met CO2 prestatieladder

Het aantal organisaties dat zich certificeert voor de CO2-prestatieladder groeit jaarlijks en dat is niet zonder reden. Eén op de tien Europese aanbestedingen in Nederland gebruikt de CO2-prestatieladder (bron). Dat zijn in totaal zo’n 150 opdrachtgevers. Alleen wanneer uw organisatie CO2-prestatieladder gecertificeerd bent, komt u in aanmerking op een korting op de inschrijfprijs van aanbestedingen en wordt u beloond met een (fictief) gunningsvoordeel. Des te hoger de trede, des te hoger de korting.

Het aanbestedingsvoordeel is niet het enige waar u van profiteert. Dankzij de aanpassingen in uw organisatie en de processen, profiteert u ook van lagere energiekosten, materiaalbesparing en innovatiewinst.

De verschillende niveaus van de CO2 prestatieladder

De CO2-prestatieladder bestaat uit diverse niveaus. Niveau 1 tot en met 3 bestaat uit de interne aanpak van uw organisatie. Hoe reduceert uw organisatie (en haar projecten) de uitstoot van CO2? Niveau 4 en 5 focust zich op de CO2-uitstoot van de keten en sector.

De CO2 prestatieladder behalen

De eisen van de CO2-prestatieladder komen voort uit vier verschillende invalshoeken, namelijk:

 1. Inzicht
  Het bepalen van de energiestromen en de zogenaamde CO2-footprint.
 2. Reductie
  Het ontwikkelen van ambitieuze doelstellingen voor de CO2-reductie van uw organisatie
 3. Transparantie
  Structurele communicatie over het CO2-beleid
 4. Participatie
  De deelname aan initiatieven in de sector op het gebied van CO2-reductie.

Organisatiesysteem ondersteunt u tijdens het gehele proces van certificering, bij zowel het behalen als het behouden van de CO2-prestatieladder.

Geen regelgeving, maar innovatie

In tegenstelling tot de ISO-normen, geldt er geen regelgeving of productvoorschriften voor de CO2-prestatieladder. De ladder is er juist voor bedoeld om bedrijven te stimuleren te blijven innoveren met creativiteit en vernieuwing. Bedrijven die CO2-prestatieladder gecertificeerd zijn, verdienen de investering namelijk direct terug in de eerdergenoemde lagere energiekosten, materiaalbesparing en innovatiewinst.

Ondersteuning van KAM adviesbureau Organisatiesysteem

Schakelt u onze hulp in, dan zal onze adviseur optreden als extern projectleider, coach en inhoudelijk deskundige. Samen met de directie van uw organisatie en de medewerkers, bekijken we de bestaande processen en leggen we ze vast.

Uniek online managementsysteem

Ook bij de CO2-prestatieladder biedt ons uniek online managementsysteem een hoop gebruiksgemak en neemt het extra administratiewerk uit handen. Alle bedrijfsprocessen en formulieren vindt u in de online omgeving. Het aanpassen van een van de onderdelen is dan zeer eenvoudig. De dashboards helpen u met het behouden van het totaaloverzicht en geeft eventuele focuspunten aan. De vulling van het systeem? Dat doen wij, zoals het gehele certificeringsproces, samen met u. Uitproberen? Vraag de 14 dagen gratis- demo aan.

Meer over het online managementsysteem.

Een gratis kennismakingsgesprek

Wij vinden het belangrijk dat we eerst kennismaken voor we met elkaar in zee gaan. Zo weten we beiden waar we aan beginnen en alleen dan kunnen we volledig op elkaar vertrouwen. Daarom nodigen we u graag eerst uit voor een gratis kennismakings- en adviesgesprek. U kunt een afspraak plannen via 0318 505 750, of vraag het gesprek online aan.

Vraag gratis kennismakingsgesprek aan